T. Malatinský: Exportéri správne pochopili krízu ako výzvu a produkty uplatnili na tretích trhoch

16.12.2013 Bratislava

(Bratislava – 13.12.2013) – Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský sa dnes stretol s najväčšími exportérmi na Slovensku. Cieľom podujatia, ktoré zorganizovalo MH SR spolu s MZV a EZ SR, bolo oboznámenie sa so situáciou v exportných podnikoch a priblíženie možností na podporu slovenského exportu.

Slovensko je otvorená ekonomika, ktorej konkurenčná schopnosť je výrazne závislá na predaji tovarov do zahraničia. Obchodná bilancia zahraničného obchodu Slovenska v minulom roku dosiahla 3 609,2 mil. €. Je to najvyššia hodnota v doterajšej histórii Slovenskej republiky. „Slovenský obchod zaznamenal mimoriadny úspech v období, kedy v dôsledku aktuálnej ekonomickej krízy slovenská ekonomika v roku 2012 rástla pomalším tempom oproti roku 2011. Vážení exportéri, správne ste pochopili krízu ako výzvu a svoje produkty ste uplatnili na tretích trhoch. Najväčší nárast v roku 2012 zaznamenal vývoz do krajín Európy mimo EÚ27, Afriky, Ázie a Ameriky“, konštatoval šéf slovenského rezortu hospodárstva T. Malatinský.

K ťahúňom exportu a celej ekonomiky Slovenska patrí priemyselná výroba. Na tvorbe slovenského HDP má najväčší 30 %-ný podiel priemysel. Takže rastový potenciál Slovenska v prvom rade závisí na tomto segmente hospodárstva. Základným pilierom rozvojového potenciálu priemyslu na Slovensku je automobilová výroba. „Tá v minulom roku zaznamenala mimoriadny rast. Na Slovensku bolo v roku 2012 celkovo vyrobených 926 555 automobilov. To je v prepočte 171 automobilov na tisíc obyvateľov. A v tomto roku očakávame podobné a možno aj lepšie čísla“, pripomenul minister T. Malatinský.

Napriek dobrým výsledkom slovenská priemyselná výroba potrebuje výrazne inovovať tak, aby sa v prvom rade zvýšilo zhodnotenie materiálov a energií. „Najväčšou výzvou v oblasti inovácii, pred ktorou Slovensko i celá EÚ stojí, je slabá orientácia na využitie výsledkov výskumu a vývoja a ich následné pretvorenie do nových ekonomických a spoločenských hodnôt. Veda, výskum a inovácie patria, podľa nášho názoru, k rozhodujúcim predpokladom ďalšieho rozvoja a rastu. Veď iba pomocou inovácií môžu podniky neustále napredovať a udržovať si svoje postavenie v rámci trhu“, doplnil T. Malatinský.

Exportérom ďalej priblížil Návrh opatrení v hospodárskej politike na podporu hospodárskeho rastu, ktorý obsahuje viac ako 100 opatrení na podporu hospodárskeho rastu Slovenska. Opatrenia sú v súlade s hospodárskymi prioritami programového vyhlásenia vlády a jedna z prioritných oblastí je venovaná práve opatreniam na podporu exportu. „Zámerom je diverzifikácia exportu uzatváraním nových dohôd o voľnom obchode, podpora exportnej výkonnosti SR zapojením slovenských subjektov do medzivládnych a medzirezortných komisií, podpora medzinárodnej propagácie slovenských firiem či zriadenie zahraničných zastúpení Slovenskej agentúry pre rozvoj investícii a obchodu“, uviedol minister T. Malatinský

Tieto opatrenia sú začlenené aj do širšieho rámca pripravovanej Stratégie vonkajších ekonomických vzťahov Slovenskej republiky na obdobie 2014-2020. Tá už bola prerokovaná v Rade vlády SR na podporu exportu a investícií ako aj v Hospodárskej a sociálnej rade SR. Stratégia má predovšetkým za cieľ určiť smerovanie proexportnej politiky v nasledujúcich rokoch. „Stratégia bola vypracovaná aj v súčinnosti s predstaviteľmi podnikateľskej sféry, zastúpenej Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení, Republikovou úniou zamestnávateľov a Klubom 500. Dovoľte mi i touto cestou vyjadriť poďakovanie za ich cenné vstupy a podnety a zároveň vyjadriť aj presvedčenie, že takto vypracovaná stratégia nájde uplatnenie v širších radoch podnikateľskej obce“, uzavrel minister T. Malatinský a exportérom zaželal veľa úspechov aj v budúcom roku 2014.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región